Prezentare generală a programului de masterat 

Programul de Master complementar de Telecomunicații este oferit de catedra de Telecomunicații din cadrul facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), una din catedrele vechi și cu tradiție din cadrul facultății. Catedra colaborează, prin contracte de cooperare/sponsorizare, cu marii operatori de telecomunicații şi cu întreprinderile de profil din tara noastră (Romtelecom, Orange, Vodafone, Cosmote, Ericsson, Alcatel Romania, Intrarom, Infineon, etc.) precum și cu instituții aparținând MApN  şi, de asemenea, participă în contracte de cercetare internaționale.

Pregătire în cadrul programului de studii este asigurată printr-un plan de învățământ care îmbină armonios discipline fundamentale, discipline din domeniul tehnic de bază și discipline de specialitate, la care se adaugă discipline formative în domeniul economic și al managementului de proiecte. Programul de master de Telecomunicații îşi propune să asigure furnizarea bazei teoretice si a cunoștințelor aplicative fundamentale in domeniul telecomunicațiilor, abilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra unui sistem sau rețele de telecomunicații prin evidențierea diferitelor niveluri, de la nivel fizic pana la cel de aplicație, și să poate opera sau interveni într-un astfel de sistem. În acest sens, programa îmbină într-un mod armonios elementele principale legate de pregătirea de bază în electronică și telecomunicații cu aplicații de ultimă generație hardware și software.  Având în vedere dinamica domeniului telecomunicațiilor în general şi a pieței forței de muncă în acest domeniu, precum şi nevoia de reconversie profesională a unui număr de absolvenți care pot găsi oportunități de lucru în acest domeniu. 

Având în vedere dinamica domeniului telecomunicațiilor în general și a pieței forței de muncă în acest domeniu, precum şi nevoia de reconversie profesională a unui număr de absolvenți care pot găsi oportunități de muncă în acest domeniu, programul de master  își găsește pe deplin justificarea printre specializările de master ale facultății de Electronica, Telecomunicații si Tehnologia Informației.

Corpul academic al facultății care activează la acest program de studii are un prestigiu recunoscut si o îndelungata tradiție în cercetarea științifica, ilustrate prin cărți publicate la prestigioase edituri din țară si străinătate, articole apărute in cele mai importante reviste internaționale de profil precum și participarea în colaborare cu parteneri academici și industriali la numeroase contracte de cercetare naționale și internaționale. Echipa încearcă de asemenea să aducă invitați de din domeniul industrial și al cercetării pentru prelegeri pe domenii de nișă.

Cui se adresează? 

Programul de master Telecomunicații este master care se adresează absolvenților secțiilor de licență altele decât cele orientate către Telecomunicații din cadrul facultății ETTI sau a altora simulare, cum ar fi Inginerie electrică (electrotehnică, electronică, energetică), Inginerie mecanică, precum şi absolvenți de master de la alte facultăți (științe inginerești aplicate, fizică, matematică, construcții, ASE, etc.)  precum și absolvenților altor facultăți  care doresc reconversia profesională şi sunt interesați să își dezvolta baza teoretică şi abilitățile practice pentru a putea profesa în domeniul telecomunicațiilor. 

 

Obiectivele programului de masterat 

Obiectivele acestui program de master, relative la calificarea pe care o vor obține absolvenții, constau în dobândirea cunoștințelor de bază privind:

  • Pregătirea tehnică generală adecvată unui inginer de exploatare în domeniul telecomunicațiilor 
  • Obținerea unor cunoștințe de bază în domeniul unor materii fundamentale cum ar fi Probabilități şi procese aleatoare; Teoria transmisiunii informației, Bazele sistemelor de comunicație, Prelucrarea digitală a semnalelor; Medii de transmisiune.
  • Cunoștințe privind aspecte de bază în structura sistemelor de telecomunicații: Comunicații analogice şi de date; Arhitecturi de rețea şi tehnologii Internet; Sisteme de comunicații prin satelit; 
  • Cunoștințe privind aspecte actuale legate de sistemele de comunicații moderne: Comunicații mobile şi personale; Tehnologii de acces şi transport; Securitatea rețelelor , serviciilor și a terminalelor mobile; Simulatoare de rețea; Evaluări de performanță,  
  • pregătire complementară în domeniul Managementului de proiect şi a aspectelor de drept.

Competențe de specialitate oferite absolvenților 

Absolvenții trebuie sa capete abilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra unui sistem sau rețele de telecomunicații prin evidențierea diferitelor niveluri, de la nivel fizic pana la cel de aplicație, şi să poate opera sau interveni într-un astfel de sistem. Ei trebuie să obțină, în urma acestui master, 

  • Abilitatea  de a urmări şi executa un proiect tehnic în domeniul telecomunicațiilor;
  • Abilitatea de a implementa pe teren un sistem de telecomunicații;
  • Abilitatea de a organiza şi urmări buna funcționare a unui sistem de telecomunicații;
  • Abilitatea de a analiza şi determina specificațiile la nivel de sistem a echipamentelor subansamblelor şi modulelor acestora;
  • Abilitatea de a specifica servicii si aplicații pentru telecomunicații si de a dezvolta aplicații de întindere mica si medieș 
  • Realizarea unei imagini cuprinzătoare privind tehnicile transmisie şi recepţie a datelor transmise prin canale de comunicații;

Exemple de direcții de cercetare abordate (pentru proiecte de semestru sau lucrări de dizertație)

Direcțiile de cercetare abordate cuprind un domeniu extrem de vast de aplicații, de la dezvoltarea de tehnici de transmisie recepție a datelor la aspecte privind sistemele de comunicații mobile de ultimă generație, sisteme, tehnici și aplicații de securitate, prelucrarea semnalelor și a imaginilor, dezvoltarea de rețele pentru aplicații medicale – din acest punct de vedere echipa este deschisă la orice abordate tangenta domeniului de comunicații de care studentul / absolventul se simte atras. 

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT

Anul I Semestrul I

 

Tehnici statistice si masurari in telecomunicatii

S.L. Octaviana DATCU

În cadrul acestei discipline studenții vor utiliza elemente fundamentale referitoare la dispozitivele, circuitele şi instrumentaţia electronică pentru a realiza circuite capabile să achiziţioneze semnale. Rezultatele măsurătorilor obţinute cu circuitele anterior menţionate vor fi prelucrate statistic, asigurând o analiza metodică a problemelor întâlnite în activitate, identificând elementele pentru care există soluţii consacrate, asigurşi ducând la îndeplinirea sarcinilor profesionale

 

 

Medii de transmisiune

Conf Nicolae MILITARU 

Disciplina asigură masteranzilor o pregătire temeinică în domeniul propagării undelor electromagnetice în diverse medii de transmisiune utilizate în domeniul telecomunicațiilor – linii de transmisiune, ghiduri de undă metalice (dreptunghiular, coaxial, de tip planar), ghiduri de undă dielectrice (fibre optice) – precum și în acela al aplicării metodelor de bază utilizate în analiza circuitelor liniare de microunde în cazul unor structuri particulare des întâlnite în practică.

Ședințele de laborator asigură pregătirea practică necesară evaluării, prin măsurători specifice, a principalilor parametri electrici care descriu performanțele mediilor de transmisiune studiate, din punctul de vedere al utilizării acestora în circuitele de telecomunicații.

 

 

Teoria transmisiunii informaţiei

S.L. Marta ZAMFIR 

În cadrul disciplinei sunt urmărite (1) Prezentarea conceptelor de bază în teoria informaţiei. (2) Modelarea informaţională a surselor şi canalelor. (3) Compresia de date (fără pierderi de informaţie): algoritmi şi aplicaţii. (4) Coduri detectoare şi corectoare de erori: algoritmi, circuite si aplicaţii. (5) Însuşirea noţiunilor de bază din teoria informaţiei cu scopul folosirii lor în aplicaţii practice directe şi/sau în alte domenii conexe. 

Seminariile au ca obiectiv aprofundarea noţiunilor prezentate la curs şi înţelegerea rolului lor extrem de important în aplicaţiile practice din ziua de azi.

 

Bazele sistemelor de comunicaţii

S.L. Răzvan CRACIUNESCU,  Mădalina BERCEANU ,  Nicolae VIZIREANU 

Se urmărește introducerea studenţilor în realitatea atât de interesantă, utilă şi dinamică al sistemelor moderne de comunicaţie. Se vor prezenta tehnici de analiză a semnalelor, care voi fi evidențiate în lucrările de laborator. Se vor prezenta aplicații ale acestora în sistemele de comunicații cunoscute, dar și prezentarea unor tehnologii şi a unor sisteme moderne de transmisiune cum ar fi: GSM, GPRS, UMTS, sisteme de radiodifuziune şi radioteleviziune, precum şi a unor aplicaţii şi a serviciilor de telecomunicaţii.

 

Simulatoare de rețea

Conf. Alexandru VULPE

Disciplina prezintă câteva pachete software de simulare a sistemelor de comunicații și pune accentul pe familiarizarea studenților, în cadrul laboratorului, cu unul dintre acestea. Studenții vor dobândi competențele necesare pentru simularea sistemelor de comunicații (canalul radio mobil, nivelul MAC pentru cele mai cunoscute sisteme de comunicații fără fir: GSM, WiMAX, UMTS, LTE), interfațarea cu o platformă de test reală, interfațarea unei rețele simulate cu echipamente reale, implementarea unor facilități noi folosind softul de simulare.

 

 

Anul I Semestrul II

 

Prelucrarea digitală a semnalelor

Prof. Constantin PALEOLOGU

Conţinutul disciplinei PDS oferă cunoştinţele necesare pentru a putea înţelege principii şi fenomene de prelucrare digitală a semnalelor ce stau la baza funcţionării diverselor scheme şi sisteme de comunicaţii sau a unor sisteme de analiză şi estimare spectrală. Pentru laborator si aplicaţii se va utiliza mediul de programare Matlab.

 

Securitatea retelelor de comunicatii

Prof. Simona HALUNGA

Disciplina are urmatoarele obiective : (1)  Familiarizarea studenților cu principalele aspecte legate de securitatea rețelelor de calculatoare; (2)  Prezentarea principalelor tehnici de criptare și a datelor în rețelele de calculatoare și a protocoalelor de autentificare și distribuție a cheilor; (3) Prezentarea principiilor și tehnologiilor aplicate în securizarea reţelelor de date;  (4) Asigurarea managementului securităţii reţelelor de calculatoare; (5) Asigurarea serviciilor de securitate pentru protejarea reţelelor de calculatoare: definiţii, tehnici şi mecanisme utilizate; (6) Studiul principalelor arhitecturi de securitate pentru protejarea reţelelor de calculatoare; (7) Securizarea accesului la reţelele radio între calculatoare, a protocoalelor de rutare şi de semnalizare, a comunicaţiilor de grup şi multimedia, a aplicaţiilor de poştă electronică şi web şi a serviciilor pentru comerţ electronic.

 

 

Comunicaţii analogice si de date

Conf Ioana MARCU, Dr. Ing. Georgel SAVU

Se urmărește familiarizarea studenților cu principalele aspecte legate de comunicațiile analogice și de date. Sunt prezentate tehnici specifice de analiză, caracterizare în domeniul timp / frecvența, precum și un număr de tehnicile de producere demodulare. De asemenea sunt prezentate principalii parametri de evaluare a performanțelor și tehnici specifice de îmbunătățire a acestora. 

Sunt prezentate principalele aspecte fundamentale legate de comunicațiile analogice și de date. Sunt prezentate principalele tipuri de semnale cu modulație digitală și sunt analizate din punct de vedere al formei în timp, al lărgimii de bandă ocupate, al posibilităților de producere / demodulare și este evaluată probabilitatea de eroare. Sunt prezentate metode specifice de evaluare a densității spectrale de putere a semnalelor în banda de bază și a celor modulate trece bandă. Sunt prezentate tehnicile de proiectare a transmisiunilor de  date în banda de bază și a semnalelor modulate pentru eliminarea sau reducerea interferenței intersimbol. De asemenea sunt prezentate o serie de aspecte legate de sincronizarea purtătoarei și a tactului la recepție.

 

 

Evaluări de performanţă

Conf. Lucian IOAN

Disciplina are ca obiectiv general expunerea conceptelor fundamentale din domeniul evaluărilor de performanţă care reprezintă o componentă majoră a activităţilor de planificare, achiziţie, utilizare, întreținere, dezvoltare și modernizare a sistemelor şi reţelelor de comunicaţii, precum şi de verificare a calităţii cu care se desfăşoară serviciile de comunicații. Obiectivul urmărit este cel al estimării indicatorilor de performanţă (eficienţă, întârzieri, pierderi, blocări, disponibilitate, acurateţe, inteligibilitate etc.) ce caracterizează atât sistemele/aplicaţiile aflate deja în exploatare, cât şi pe cele care se preconizează a fi utilizate în viitor. Tehnicile vizate sunt: modelarea analitică și simularea, ambele fiind verificate practic, o dată cu rezolvarea unor studii de caz, propuse în cadrul activităților practice, aferente disciplinei. Obiectivele specifice avute în vedere sunt: cunoaşterea principalelor modele analitice folosite în calculul indicatorilor de performanţă, precum și modul lor de aplicare în practică; dobândirea abilităţilor necesare colectării eficiente a datelor primare, obținute prin măsurători, și interpretării corecte a rezultatelor oferite de instrumentele de analiză statistică; înțelegerea tehnicii de simulare sub controlul evenimentelor și modul de aplicare a acesteia în implementarea programelor specifice, de simulare.

 

 

Arhitecturi de reţea şi tehnologii Internet

Conf. Dan GALATCHI 

Acest curs va descrie arhitectura Internet, adresarea IP (IPv4, IPv6), subreţele şi protocoale, servicii de nivel transport (UDP, TCP, socket-uri, porturi), transfer de fişiere (FTP), aplicaţii, elemente de securitate.

Vor fi definiţi termeni tehnici şi acronime, vor fi date exemple simple de topologii şi strategii.

Studenţii vor deprinde abilităţi în configurarea unui ruter, manevrarea sistemului de operare al ruterului, configurarea protocoalelor de rutare, crearea de liste de acces.

 

 

Anul II Semestrul I

 

Tehnologii de acces şi transport

Carmen FLOREA 

Prezentarea principalelor caracteristici, elemente şi funcţiuni ale sistemelor de acces şi de transport, cu un accent mai amplu pe sistemele digitale. Sunt prezentate noţiuni fundamentale privind reţelele de acces radio, cu un accent pentru WLAN, WMAN, WPAN, reţele punct-multipunct. În fiecare caz, se analizează arhitectura reţelelor, servicii şi aplicaţii specifice. Sunt prezentate de asemenea principalele tehnologii de difuzare digitală (DAB, DVB-T, DVB-H).

Se urmărește formarea unei imagini de ansamblu asupra aspectelor tehnice cheie ale domeniului reţelelor de acces şi transport, implicarea în proiectarea, implementarea şi exploatarea acestora, precum şi capacitatea de a se adapta la cerinţele implicate de noile tehnologii de acces.

 

 

Comunicaţii multimedia. Compresia audio şi video

Prof. Nicolae VIZIREANU, Conf. Radu PREDA

Principalul obiectiv al disciplinei este cunosterea aspectelor teoretice şi practice privind modul de scriere, organizare, urmărire, coordonare şi verificare a legalitatii proiectelor în domeniul telecomunicaţiilor. Se urmșrește familiarizarea studenţilor cu modalitatea practică de scriere, organizare, urmărire şi coordonare a activităţii proiectelor in telecomunicatii, dar si implementarea practica a conceptelor fundamentale de drept, dar și identificarea, evaluarea şi cunoaşterea posibilităţilor de soluţionare a celor mai importante probleme apărute pe parcursul proiectului de telecomunicatii; evidenţierea atractivităţii managementului de proiect în domeniul telecomunicaţiilor şi dezvoltarea abilităţilor generale şi specifice necesare.

 

 

Comunicaţii mobile şi personale

Conf. IOANA MARCU 

Disciplina “Comunicaţii mobile şi personale” abordează  principalele caracteristici, elemente şi funcţiuni ale reţelelor mobile de telecomunicaţii. Sunt prezentate noţiuni fundamentale legate de propagarea undelor radio, procedee de proiectare a reţelelor radio mobile ţinând seama de geometria reţelei, de perturbaţii şi de trafic,  algoritmii de acces multiplu, procedee folosite pentru iniţierea apelurilor şi pentru asigurarea calităţii  comunicaţiei în RCM celulare etc. Sunt, de asemenea, prezentate succint sisteme de comunicaţii mobile reprezentative: GSM, UMTS, LTE. În fiecare caz se analizează arhitectura reţelelor, servicii şi aplicaţii specifice, precum și serviciile de transmitere de date oferite de reţelele de telecomunicaţii mobile, protocoalele utilizate, tehnicile de protecţie împotriva erorilor, etc.

Lucrările de laborator din cadrul disciplinei “Comunicaţii mobile şi personale” au rolul de a familiariza studenţii cu unele dintre principalele caracteristici ale reţelelor radio mobile. Sunt studiate modalitățile de propagare a semnalelor în comunicațiile mobile, se proiectează o rețea de transmisiune și se vizualizează parametri înregistrați într-o comunicație între o SM și o SB (folosind programe dedicate).

 

 

Sisteme de comunicaţii prin satelit

Prof. Nicolae VIZIREANU, Prof. Simona HALUNGA 

Cunoașterea principiilor generale care stau la baza funcționării sistemelor de comunicații prin satelit. Studiul principalelor subansamble ale sistemelor de comunicații satelitare și a parametrilor de performanță. Se urmărește prezentarea tipurilor de orbite satelitare, a tipurilor de sateliți folosiți, a componentelor și structurii acestora, ai principalilor parametrii de performanță, a modului de calcul al acestora, a factorilor care îi influențează și a modalităților prin care aceștia pot fi controlați.

 

 

Managementul proiectelor de telecomunicatii si notiuni de drept

Prof. Nicolae VIZIREANU, S.L. Razvan CRACIUNESCU 

Disciplina  urmărește cunosterea aspectelor teoretice şi practice privind modul de scriere, organizare, urmărire, coordonare şi verificare a legalitatii proiectelor în domeniul telecomunicaţiilor, dar și  familiarizarea studenţii cu modalitatea practică de scriere, organizare, urmărire şi coordonare a activităţii proiectelor in telecomunicatii, dar si implementarea practica a conceptelor fundamentale de drept. De asemenea se au în vedere identificarea, evaluarea şi cunoaşterea posibilităţilor de soluţionare a celor mai importante probleme apărute pe parcursul proiectului de telecomunicatii precum și evidenţierea atractivităţii managementului de proiect în domeniul telecomunicaţiilor şi dezvoltarea abilităţilor generale şi specifice necesare.